a

Hírek

2007. 07. 02.

Színházi ősbemutató

 

A szentgotthárdi Színházban, június 30-án, az egyházmegyei Ifjúsági Találkozó keretében került sor Iváncsits Tamás: A jó pásztor című zenés drámájának ősbemutatójára. Az ifjúsági dalairól országosan ismert szerző tavaly decemberben kapott felkérést, hogy egy zenés dráma formájában mutassa be az 50 évvel ezelőtt meggyilkolt pap élettörténetét. A zeneszerző közel ötven főből álló énekkara és színtársulata főként a Pécshez közeli Bólyból és környékéről tevődött össze, magába foglalva minden korosztályt 7-től 83 éves korig.

A tizenhét számból álló zenemű egy latin nyelvű szentmise állandó részeire felfűzve mutatja be Brenner János életét az újmisétől kezdve a temetéséig. A bevezetésben Papp Krisztina hangján megszólva azonnal kiderül a darab célja: "A hallgatás kényszerű csöndjét törjük végre meg! Ideje már, hogy a néma hősök megszólaljanak".

A hittant tanító, a gyermekekkel kiránduló, a Kozma Ferenc plébánossal (Kondákor Szabolcs) keresztutat imádkozó, a házvezetőnővel, Málcsi nénivel (Iváncsitsné Major Szilvia) beszélgető és a híveknek (Varga Szilvia, Gerst Diána, Vidáné Kresz Beáta és még sokan mások) miséző Brenner János személyét maga a zeneszerző, Iváncsits Tamás alakította. A jeleneteket az ávósok (Győri János, Major András, Makk Attila) és leendő gyilkosok jelenléte szakította meg időnként. Az előadást a darabban a kölyök szerepét alakító Lauer Ferenc rendezte.

A zenés dráma befejezése sokunk meggyőződését fogalmazza meg Brenner Jánosról:

Ez az életút, tiszta, szép,
Légy nekünk példakép!
Nagyhitű férfiú,
Brenner János vértanú.

A jó pásztor című dráma megjelent műsoros kazettán és CD-n.
A kazetta 957, a CD 1957.- Ft + postaköltség áron megrendelhető a következő címen:

Horváth István Sándor his@katolikus.hu

(Forrás: Szombathelyi Egyházmegye honlapja)


Vissza a hírekhez - Az oldal tetejére ^

Kezdőlap | Információk | A plébánia | Közösségeink | Gondolatok | Társoldalak | Honlaptérkép

.: KoLa Fotó :.