a

Hírek

2006.09.01.

A barokk templom felújításáról

Szerző: Károly Andrea

 

A város szinte minden lakóját foglalkoztatja a hír, hogy barokk templomunk mára életveszélyessé vált. A felújításokról és tervekről már több alkalommal születtek tudósítások a különböző médiákban. A jelenlegi helyzetről Németh Zoltán plébános és Takáts József városi főmérnök adott tájékoztatást az újság olvasóinak.

A Szentgotthárdi Barokk Templomért Alapítván számlájára eddig 29.300.000.-Ft adomány érkezett. Külön kiemelendő, hogy a város lakossága januártól kb. 6 millió Ft-ot ajánlott fel, de érkezett néhány százezer forint külföldről is. Ehhez járul még az Egyházmegyei hatóság 10.000.000.-Ft-ja, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatása, mintegy 9.200.000.-Ft, az Egyházi Kulturális Alap támogatásából. Különleges élményt jelentett egy nemrégiben kapott e-mail, amely szerint Amerikában és Kanadában központi gyűjtést szerveznek a felújításra, melynek mozgatója Háry Piroska. A rendelékezésre álló összeg az első ütem megvalósítását teszi lehetővé, mely a tetőszerkezet további szétcsúszását lassító, stabilizáló vonóvas statikai megerősítését, a tetőszerkezet felújítását, a tetőcserép cseréjét, a külső bádogozást és a villámvédelmi munkálatokat foglalja magában. A munkálatok elkezdéséhez valamennyi engedély megérkezett. Jelenleg a közbeszerzési eljárás van folyamatban, melynek várhatóan szeptember második felében lesz eredménye. Ezt követően a kivitelezővel való szerződéskötés után indulhatnak meg a munkálatok. A remények szerint az idei évben megtörténik a statikai megerősítés, a tetőcserép cseréjére várhatóan a tavasz folyamán kerül sor.
A közvetlen pénzadományokon kívül a cserepet szállító Tondach cég 50 %-os kedvezményt biztosít termékeinek árából, valamint a Szombathelyi Erdészeti Zrt rönkben 100 m3 fát biztosít a munkálatokhoz.
Még a látványos munkák el sem kezdődhettek, de máris kb. 1,5 millió Ft kiadás merült fel, ami a tervezés és a közbeszerzési eljárás költségét foglalja magában. A további munkálatok azonban még nagyon sok pénzt igényelnek. Ezért a 2. és 3. ütem megvalósításához (restaurálás és külső vakolás) az EGT- Norvég Finanszírozási Mechanizmus pályázati alapra kívánnak benyújtani támogatási kérelmet szeptember 30-ig, amennyiben valamennyi, a továbblépéshez szükséges engedély rendelkezésre fog állni.

A Szentgotthárdi Barokk Templomért Alapítvány a továbbiakban is számít a polgárok segítségére, adományaikat a 11632005-04967200-32000001-es számlaszámra várják. A plébánia külön kérése, hogy nagyobb pénzadományokat a templom perselyébe ne rakjanak, mert lelketlen emberek sajnálatos módon augusztus közepén feltörték azt. Azon befizetők nevei, akik ezt kifejezetten nem tiltják meg, megtalálhatók a plébánia honlapján (http://szentgotthard.plebania.hu), a városi televízió teletext oldalain, a Szentgotthárdi Hírek hasábjain, valamint a templom hirdetőtábláján.

(Megjelent a Szentgotthárdi Hírek szeptember 1-i számában)

 

Vissza a hírekhez - Az oldal tetejére ^

Kezdőlap | Információk | A plébánia | Közösségeink | Gondolatok | Társoldalak | Honlaptérkép

.: KoLa Fotó :.