a

Hírek

A polgármester és a plébános sajtóértekezlete

2006. március 24.

 

Az írott és az elektronikus sajtó élénk érdeklődésétől kísérve tartott ma Viniczay Tibor Szentgotthárd polgármestere és Németh Zoltán plébános közös sajtótájékoztatót a szentgotthárdi barokk templom és a mellette lévő egykori kolostor épület felújításával kapcsolatban. A Polgármester úr, vetítéssel illusztrálva bemutatta a templom tetőzetének és a freskóknak az állapotát. Hangsúlyozta, hogy amennyiben a közeljövőben nem indul meg a felújítás, a felbecsülhetetlen értékű freskók megsemmisülhetnek, az épület életveszélyessé válhat. Ezért, munkatársaival egy három lépcsős felújítási tervet dolgoztak ki. Az első lépcsőben a templom tetőzetének felújítása történne meg. Ezt a munkát már nem lehet halasztani. A gerendázat jelentős része elkorhadt, szétcsúszott, ráfeküdt a boltozatra. Hosszabb távon ez a kupolák, leszakadásával fenyeget. Ezért a gerendázatott stabilizálni, a megszuvasodottakat ki kell cserélni, majd a teljes újralécezést és cserepezést kell elvégezni. Ennek költsége 100 – 130 millió forint a becslések szerint. A pontos felmérés és költségvetés, a statikai és a favédelmi vizsgálatok után a közeljövőben elkészül. Anyagi források függvényében lehet szó a második, illetve a harmadik fázisban tervezett munkák elkezdéséhez. Viniczay Tibor a lakosság, a kormány és az Egyház közös összefogását kérte a munkálatok megindításához. Ehhez járulhat hozzá a sajtó hatékony támogatása is. Végül bejelentette, hogy egy havi teljes illetményét járulékokkal együtt a Szentgotthárdi Barokk Templomért Alapítvány javára ajánlja fel.
Németh Zoltán plébános elmondta azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a templom felújítása érdekében az elmúlt időben tettek. Az 1998-ban létesült alapítványra a hívek adományából 10 millió forint került. Dr. Konkoly István megyés püspök úr korábban 10 millió forintos támogatást adott, hogy pályázatot lehessen benyújtani. Sajnos forráshiány miatt eddig valamennyi pályázat elutasításra került. A közelmúltban a Megyéspüspök bejelentette, hogy most 20 millió forinttal támogatja a munkálatokhoz szükséges alaptőkét. Így az alapítvány jelenleg közel 43 millió forinttal számolhat, amelyet önerőként bemutathat pályázatok írásakor. Természetesen továbbra is várják a támogatást, elsősorban a szentgotthárdi lakosoktól. Hiszen csak ebben az esetben lehet számítani arra, hogy máshonnan is érkezik segítség. A plébános elmondta, hogy Torontóban is gyűjtés indul a templomra, s az ausztriai magyarok is ezt tervezik. Érzékeltetve a helyzet súlyosságát megjegyezte; statikusok jelezték feléje, hogy esetleg a harangozást teljesen le kell majd állítani, mert a rezgések is rongálják a templom statikai állapotát. Végül Németh Zoltán plébános közölte, hogy összhangban a polgármester felajánlásával, egy havi illetményét ő is az alapítvány számlájára fizeti be.
A sajtótájékoztatón megjelent Kádár Balázs, a TONDACH Magyarország Cserép- és Téglagyártó Rt. marketing menedzsere, valamint Kutas Lajos, az Erdészeti Rt., Szombathelyi Igazgatóságának területi vezetője, akik elmondták, hogy cégeik jelentős mértékben szándékoznak támogatni a felújítást.
Újságírói kérdésre a polgármester elmondta, hogy az épületegyüttes teljes felújításának költségét felelősséggel most aligha lehet megállapítani, de az egymilliárd forintot biztosan meghaladja.
A tájékoztató után a sajtó képviselői megtekintették a templomot, a televíziós stábok tagjai, a fotósok felvételeket készítettek a kritikus állapotú helyekről is.

 

Vissza a hírgyűjtőbe - Az oldal tetejére ^

Kezdőlap | Információk | A plébánia | Közösségeink | Gondolatok | Társoldalak | Honlaptérkép

.: KoLa Fotó :.