a

Hírek

Lourdes-i zarándoklat

2006.06.27.

Az elmúlt héten, a ma 18 ezres francia búcsújáró helyre zarándokolt a kőszegi és a szentgotthárdi hívők maroknyi csoportja lelkipásztoraik vezetésével. A zarándoklatról szóló tudósítást az alábbiakban olvashatják.

 

Több mint féléves szervezői munka után június 19-én, hétfőn hajnalban 22 szentgotthárdi és 25 kőszegi zarándok indult Lourdes-ba, a világhírű francia búcsújáró helyre. A csoporttal tartott Török Csaba terézvárosi káplán is, akit a szentgotthárdi hívek már jól ismernek.
Közel kétezer kilométeres út után érkeztünk a Pireneusok lábánál fekvő kis francia városkába, amely 1858. február 11.-től lett ismerős a világ katolikusai, később a más-vallásúak, sőt a nem hívők előtt is. Ezen a napon jelent meg először a Szent Szűz a kis szegény parasztlánynak Bernadettnek. Ez a jelenés július 16-ig 17 esetben ismétlődött meg. Az Istenanya számos jellel bizonyította jelenésének hitelességét. A másfél évszázad alatt közel 3 000 megmagyarázhatatlan csoda, elsősorban beteggyógyulás történt a kegyhelyen. Kezdetben néhány tízezer, napjainkban minden évben több millió ember zarándokol ide, szinte a világ összes országából, hogy testi – lelki megújulást keressen. Nagyon sokan, az ágyhoz kötött betegek közül is eljöhetnek ide, önkéntes segítők támogatásával. Igazi segítő szeretet tapasztalhattunk meg ez eltöltött napok során. Természetes a legfelemelőbb esemény a két körmenet volt, amelyeken több ezer zarándok vett részt. Lourdes-ban február 11-től, október végéig minden nap két körmenet van.
Délután az ún. betegek körmenete, ahol a különböző betegségekben szenvedőket hordágyon, tolókocsin hozzák, s mindannyian szentségi áldásban részesülnek. Este különösen nagy élményt jelent a gyertyás körmenet, amely közben a rózsafüzért imádkozzák a világ számtalan nyelvén.
A első este magyarul is elhangzott egy tized az imádságból. Akik eljöttek, megtapasztalhatták, hogy mennyi imádkozó, Istent kereső ember él világunkban. S, talán e lelkületből sikerült valamit hazahozni. Zarándoklatunk során bepillantást nyerhettünk a világ néhány híres városának életébe is. Így Nizza, Marseilles, Monte Carlo és Milánó leghíresebb épületeit is megcsodálhattuk.
Mindannyian megegyeztünk abban, jó lenne ismét elmenni e helyekre. A mellékelt fotók talán valamit visszaadnak a zarándoklat hangulatából, élményeiből.

 

A fotók itt tekinthetők meg >>>

 

Vissza a hírekhez - Az oldal tetejére ^

Kezdőlap | Információk | A plébánia | Közösségeink | Gondolatok | Társoldalak | Honlaptérkép

.: KoLa Fotó :.