a

Hírek

2007. 05. 01.

Egyházmegyei zarándoklat 2007 - Zarándoklat a jövőért

 

Idén márciusban Veres András püspök egyházmegyei zarándoklatot hirdetett a Szombathelyi Egyházmegyéért, a fennállásának 850. évfordulóját ünneplő Mariazellbe.
Különösen is hívta a fiatalokat, hiszen számukra - akik a nemzet és az egyház jövőjét jelentik - elengedhetetlen, hogy rátaláljanak az Istenhez vezető útra. A megyéspüspök hívta továbbá az egyházmegye családjait, akik keresik, vagy már megtalálták a krisztusi utat és azon akarnak járni; és mindazokat, akik személyes ügyeikért, vagy beteg családtagjukért szeretnének imádkozni a mariazelli Szűzanyához.

A püspök hívó szava az egyházmegye minden részén nyitott fülekre és szívekre talált: április 30-án, több mint 3000 zarándok indult el a kora reggeli órákban, hogy csatlakozva főpásztorához az egyházmegye és saját lelki megújulásáért imádkozzon. A jelentkezők hatalmas száma miatt Vas és Zala megye összes bérelhető busza, valamint néhány kisegítő járat várta az egyházmegye különböző pontjain a híveket. A néhány órás út alatt a zarándokfüzet segítségével készülhettek fel a csoportok az egész napos lelki programra.
A délelőtti szentmisére zsúfolásig megtelt a mariazelli kegytemplom. A szentmise elején Veres András püspök a kegyszobor előtt imádkozott mintegy 50 paptestvérével és híveivel az egyházmegyéért. Ezt követően Karl Schauer atya, a kegyhely igazgatója köszöntötte a magyar zarándokokat, külön kiemelve, a kegyhely és a magyar nép történetének 850 éves összefonódását.
Homíliájában a megyéspüspök a zarándokút céljairól beszélt. Ünnepelni, köszönteni, imádkozni, hálát adni és könyörögni jöttünk Marizellbe, Égi Édesanyánk szobrához, hogy közbenjárására megújult és megtisztult lélekkel térhessünk haza - mondta a püspök. Amit hittel és alázattal kérünk, azt Szűz Mária által Isten meghallgatja. Egy édesanya soha nem tagadja meg gyermeke kérését, s Égi Édesanyánk szeretete kieszközli Istennél kéréseinket, hogy hitünkben megerősödve, a szeretet mindent felülmúló ereje nap mint nap győzedelmeskedjen.
A főpásztor szentbeszédében arra kérte Istent, terjessze ki áldását az egyházmegyére, s adjon papi, szerzetesi hivatásokat. Külön megemlékezett a betegekről, akik lélekben csatlakoztak a zarándokokhoz, valamint mindnyájunk személyes kéréseiről. Beszédét a Szűzanyához szóló közös könyörgő ima zárta.
Délután folytatva a lelki megerősödést keresztúton és szentségimádáson vettek részt a zarándokok, majd közös énekes dicsőítés kezdődött. A lelki programok az esti vesperás elimádkozásával végződtek, András püspök vezetésével. Rengeteg kegyelemmel gazdagodtunk ma itt Marizellben, amelyet megoszthatunk embertársainkkal. - mondta a püspök a vesperás során elhangzott beszédében. Évszázadok Mária-jelenéseinek mind ugyanaz az üzenete - emlékeztetett -; törekedjetek a hit megélésére, a buzgó imádságra és engeszteljetek. A hit a buzgó imában és a szeretet cselekedeteiben teljesedik ki. S csak a hit tud biztos támpontokat adni a világban való eligazodáshoz. Hit nélkül nincs erkölcs, és nincs közösségi élet. Adjunk hálát, hogy van még nemzetünk, és imádkozzunk, hogy ne csak múltja, hanem jövője is legyen - buzdított a főpásztor. Akarjuk Istent királyunknak; nyugodt lélekkel bízzuk az Ő irányítására életünket.
A vesperás végén a kegyhely vezetője, Karl atya és Veres András püspök egyaránt megköszönte a szervezők áldozatos munkáját, amellyel lehetővé tették, hogy a 3000 zarándok lelkileg ilyen összhangban tölthette a napot.
A nap végén a zarándokok - akár az egyházmegye megújulásáért, családtagjaikért, betegeikért imádkozni, akár személyes kérésekkel jöttek el Mariazellbe - lélekben megerősödve tértek haza, hogy hitükben és keresztény elköteleződésükben megerősítve tudjanak és akarjanak a föld sója lenni.

Forrás: Török Viktória/Magyar Kurír - SZOMBATHELYI EGYHÁZMEGYE SAJTÓSZOLGÁLAT

A zarándoklaton készült képek >>>

Vissza a hírekhez - Az oldal tetejére ^

Kezdőlap | Információk | A plébánia | Közösségeink | Gondolatok | Társoldalak | Honlaptérkép

.: KoLa Fotó :.