a

Hírek

 

2007. 03. 01.

Interjú Gyulay Endre püspök úrral

 

Többször jeleztük már, hogy idei nagyböjti lelkigyakorlatunkat Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök vezeti. Szentgotthárdra érkezése előtt egy rövid interjúra kértük Őt.

 

Püspök úr! Két évvel ezelőtt, még aktív püspökként jelent meg "Félelem nélkül" című életrajzi könyve. Ebben a következőket nyilatkozza: "Hátralévő éveimet nem kormányzóként, hanem az egyházmegye és népem szolgájaként élem." Hogyan telnek "nyugdíjas" napjai?

Nyugdíjas időm? Kanadában voltam bérmálni és az ünnepi, október 23-i beszédet tartani. Szlovákiában Magyarok Nagyasszonya szobrot áldottam meg.
Heti 5 órám van a főiskolánkon, papnövendékek részére. A kb. 7 hetes nagyböjti időben 5 háromnapos lelkigyakorlatos estét vezetek, egy háromnapos, egész napos lelkigyakorlatot. Egy-két előadást tartok még, pl. Lakiteleken, stb. Azaz csendesek, nyugodtak, valóban "pihenősek" nyugdíjas napjaim.

 

Ön eddigi életét az Alföldön, közelebbről Szegeden és környékén élte. Mennyire ismeri a Nyugat-Dunántúlt? Vannak-e ismerőse, barátai a Szombathelyi egyházmegyében?

Igazában Taljándörögdön (Veszprém megye) kellett volna születnem. Édesapám ott volt jegyző. Bátyám ott halt meg, a nagy hófúvásban későn érkezett az orvos, ott temették el. Szüleim ekkor azt határozták, hogy ahol meghirdetnek jegyzői állást, s ahol orvos is lakik, megpályázzák. Így kerültek Battonyára, én már ott születtem. Az orosz bejövetelek idején ugyancsak e községben "vártuk" meg a "felszabadító" katonákat.
Papi munkáim közé tartozott, nyaranta 2-3 lelkigyakorlat vezetése a Balaton mellett. Ott el lehetett tűnni a tiltó hatóságok elől. Ezeken többen voltak Kőszegről, ahova egyik munkaterületemről költözött egy orvosnő, és ismerősei közül páran Szombathelyről. Kispapnevelő éveim egyikén, Pannonhalmán is vezettem a szerzeteseknek lelkigyakorlatot. Sokat tanultam a pannonhalmi novícius mestertől és az akkori győri spirituálistól.

 

Mit üzen a szentgotthárdiaknak a lelkigyakorlat előtt?

Éhesnek kell lenni annak, aki igazában enni óhajt. Lelki éhség kell, hogy a lélek fel is dolgozza a lelki táplálékot. Imádkozni kell, hogy a résztvevők befogadják Isten kegyelmi ajándékait. És imádkozni kell azért, aki vezeti a lelkigyakorlatot, hogy meghallja azt, amit az Isten akar oda üzenni.

 

Vissza a hírekhez - Az oldal tetejére ^

Kezdőlap | Információk | A plébánia | Közösségeink | Gondolatok | Társoldalak | Honlaptérkép

.: KoLa Fotó :.