a

Hírek

2006.11.24.

Tájékoztató a templom felújítás folyamatáról, helyzetéről.

 

Szépszámú érdeklődő jelenlétében került sor a Polgármesteri Hivatal és Szentgotthárdi Barokk Templomért Alapítvány közös tájékoztatójára a Refektóriumban. A hallgatóság soraiban láthattuk Németh Zsoltot, térségünk országgyűlési képviselőjét is. Többen sajnálkozásukat fejezték ki amiatt, hogy minden kérés és felhívás ellenére a média nem képviseltette magát.

Kukor Gyula, az egyházközség világi elnöke az alapítvány nevében köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatásra került az a rövidfilm, amely a templomot értékeiről szól, kiemelve benne a tetőzet tragikus állapotát.

Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere ismertette azokat a lépéseket, amelyek az elmúlt években történtek a műemlék együttes, különösen a barokk templom megmentése érdekében. A többi előadóhoz hasonlóan kiemelte azokat az erőfeszítéseket, amelyek eddig is történtek, s természetesen kérte a további támogatást is.

Takács József főmérnök, az építés egyik irányítója elmondta azokat az ütemterveket, amelyek alapján szeretnék, ha a templom teljesen megújulni. Az első fázisban, október elején megkezdődtek a munkálatok a felső tetőn. A padlástérből mintegy 80 köbméternyű törmelék letakarítására került sor, ami az elmúlt évtizedekben halmozódott fel. Az elkövetkező hetek munkája lesz a statikai megerősítés, a gerendák egy részének cseréje, valamint vasrudakkal való stabilizálása. Ezt követi a teljes lécezés és cserepek cseréje. A esőcsatorna és a villámelhárítás újjáépítése. Ennek az ütemtervnek a befejezése - a szombathelyi ÉPSZÖV kivitelezésében - április közepére várható, mintegy 50 millió forint értékben. Közben folyik a további, tervezett munkálatok előkészítése, pályázati lehetőségek felkutatása. Ennek, valamint az egyéni támogatások függvényében várható látványos továbblépés.

Pénzes Tiborné, az alapítvány könyvelője részletesen beszámolt a pénzügyi helyzetről. Kiemelve a nagylelkű támogatók sokaságát, akik között szép számmal találhatók külföldiek is. Az adományozók listája folyamatosan olvasható a templom hirdetőtábláján, a Városi Televízió teletext oldalain, valamint a plébánia honlapján.

Az összejövetel végén Németh Zsolt országgyűlési képviselő kért szót. Elmondta, hogy minden szinten próbálja a politikusok, a közvélemény figyelmét felhívni az ország legszebb barokk templomának megmentésére, ahogy egyébként eddig is tette. Reményei szerint sikerül olyan európai uniós pályázati pénzhez jutni, amely lendületet adhat a tervek megvalósításához.

 

Vissza a hírekhez - Az oldal tetejére ^

Kezdőlap | Információk | A plébánia | Közösségeink | Gondolatok | Társoldalak | Honlaptérkép

.: KoLa Fotó :.