a

 

November 1. – Mindenszentek főünnepe

  

Magától Istentől kaptuk a felszólítást, hogy legyünk szentek: „Legyetek szentek, mert én, az Úr, a ti Istenetek szent vagyok!” (Lev 19,2). Jézus megerősítette: „Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!” (Mt 5,48). Szent Péter, apostoli tekintéllyel emlékeztet minket: „Mert meg van írva: Szentek legyetek, amint én is szent vagyok”(1Pt 1,16).

            Nincs ellentétben e törekvésünk azzal, hogy abszolút értelemben egyedül Isten a szent, a tökéletes, amint a Gloria-ban  is énekeljük: „Mert egyedül te vagy a Szent, te vagy az Úr…” Éppen Isten szentségéből, az ő életéből táplálkozva lehetünk szentek, vele egyesülve, és vele egységben maradva: „Aki bennem marad s én benne, az bő termést hoz” (Jn 15,5). A termés: az életszentség gyümölcsei. Ezáltal dicsőül meg Isten, hiszen „Isten dicsősége az élő ember” (Szent Iréneusz), az örökké élő ember. Nem a saját erőnkből, hanem Isten kegyelmének elfogadásából, tudatosan törekedve lehetünk szentté, szerezhetünk érdemeket. Ezek az érdemek Isten kegyelméből forrásoznak, és őt dicsőítik, az embert pedig üdvözítik.

            Akarjunk és merjünk szentek lenni, legyen akaraterőnk és bátorságunk az Igazság szerint élni! Uram, a te szavad igazság, tégy szentté minket igazságod által! (Vö. Jn 17,17)

 

Balázs atya

 

Nagy öröm van ma az égben, örvendezzünk, keresztények!

Szeneljük e dicső napot Mindenszentek ünnepének!

Gyülekezzünk szívesen, énekeljünk lelkesen,

Mindenszentek, üdv tinéktek!

 

Vissza a Gondolatokhoz - Az oldal tetejére ^

Kezdőlap | Információk | A plébánia | Közösségeink | Gondolatok | Társoldalak | Honlaptérkép

.: KoLa Fotó :.